mandag 30. april 2012

Ringerike Ultra Festival 2012

Nå er det snart i gang, tenkte jeg. Da jeg satt på do en halv time etter start et døgn i forveien. Phu! Enda godt jeg har noen timer til å forbrede meg. Det er jo tusen ting jeg må ordne. Har jo ikke barbert meg en gang, luftmotstand :-S Tenker nok nesten litt for mye på små ting og forberedelser før en konkurranse. Men liker å ha kontroll. Har litt tro på at "små" ting kan gjøre store utslag, særlig om mann skal løpe i 12 timer. Natten før den store dagen, lørdag 28.april gikk jeg til sengs tidlig. Søvn er viktig, selv for småbarnsforeldre. Men tror du jeg fikk sove ? Nei da, lå der bare å kikket ut i lufta....klokkealarmen ble satt til kl 04.40, tidlig nok på en lørdagsmorgen. Men jeg orket ikke ligge i senga lengre en til klokka fire. Da spratt jeg opp, klar som et egg. Frokosten var klar gjort, kaffetrakteren var klar, løpe klær var klare ALT skulle være klart.........untatt bilen. Den startet ikke, krise!!!!! (prøve starter ikke bilen kvelden før du skal kjøre liksom) Ja,,ja....så måtte jeg vekke Nan alikevel da. Gi henne beskjed om at hun måtte ordne seg skyss ut til Helgelandsmoen :-). Men så snill som hun er så var ikke dette noe stort problem. Å takk for deeeee...

Da jeg omsider ankom RUF var det allerede kommet noen løpere. Her kunne de som ønsket lage seg frokost å bare kose seg, herlig. Reima var i full gang med å feste tidtager brikke på skoene til løperne. Da det var gjort gikk de siste minuttene med til tull prat og dill dall. Jeg gjorde samme "feilen som sist", smurte meg med tigerbalsam før vaselin, føles alltid litt rart ut. Vi fikk vist nok de berømte løpesokkene ifra hytteplan i år også.
Men det glemte jeg å få :-(.Å de som er så gode å løpe i....ja,ja, snakket med Rakei. Han sa jeg kunne få de overlevert ved starten på Kristins Runde. Men den beit jeg ikke på, så gode er de ikke ;-P

0600 gikk start skuddet. Vi var i gang....eller jeg var i gang. Nå handlet det om meg. Hadde god fokus på løpet, var veldig spennt på hvordan det skulle bli å løpe. Mandag orket jeg bare å løpe 1800m. Men hadde ikke startet om jeg hadde merket at det var noe hum-bugg. Det føltes helt herlig å løpe, var som å klippe reimene av en stor ryggsekk eller slippe en kjempe fis, nydelig. De første fire timene er det ikke på mye å skrive om, skravlet litt med Trond Olav. Han er en trivelig og rolig kar jeg har skravlet litt med på ulike konkurranser de siste årene. Men vi klarte aldri å synkronisere urineringen, så vi skilte lag opptil flere ganger. Det ble til slutt for stort avstand i mellom oss. Men hilsingen på rundene gikk inn...Det er litt gøy på et slikt ultraløp hvor mann møtes og møtes og møtes.....blir litt sånn om yrkessjåfører, motorsykkellister. En liten hils er (nesten) alltid på plass, " Hei, du er jo like gal som meg", mot mannen hilser bekreftende tilbake " Jepp, det stemmer nok det".

12.00 kom det en skikkelig vitamin innsprøyting i løypa, 6 timers løperne. Her kjente jeg mange løpere også, utrolig gøy å hilse på de. Mange av de følger med meg på ultratrening.com, moro ! Den første jeg traff ga meg en skikkelig "høy-fem", Ragnar ifra Sandefjord er en strålende fyr. Les hans blogg her : Ultra-Ragnar. Men det var nok en løpekamerat/arbeidskollega  jeg ventet mest på, Ivar. Jeg har nevnt han i noen tidligere innlegg, strålende sprek fyr. En debutant på lang løping (6-timer). Men Ivar trener nok "litt" over gjennom snittet av befolkningen, så jeg hadde liten bekymring for han. Det bare gledet meg å ha han med i løypa, å han koset seg. Han passerte maraton på 4:06:18, å distansen stoppet til slutt på 55815m, å 16 plass. Flott!!


Ivar Marius Nerby.
Foto : Arild Brådalen


Jeg merket at innsprøytningen av 6 times løperne var på vei til å dabbe ut. Men jeg følte meg utrolig, rolig, sprek, frisk og rask (etter forholdene), lite bekymringer. Hadde planer om å høre litt på musikk, løp uten i 12 timer. Jeg turde rett og slett ikke sette på noe "støy" i øra, hadde det bra slik det var. Publikum hadde det også kommet, var litt tynt i rekkene rundt løypa på morgen kvisten. De skulle bare vist hvilken flott sol oppgang de gikk glipp av :P Nå var det bare å koste runde på runde, å gå litt i "gå-bakken". Den neste innsprøytningen nå var Nan.
Da hun dukket opp merket jeg at jeg ble helt som gelé i beina, å det var synet av henne ikke 9 timer med løping....hehe...Nei nå koset jeg meg skikkelig. Jeg lå godt ann på mitt mål, å passerte 10 mil på 10:29:17. Om det er bra vet jeg lite om. Men bare å vite at jeg har løpt 10 mil i strekk, så er jeg fornøyd. Men nå hadde jeg oppdaget noe som irriterte meg litt, virket som om at det var en runde som ikke hadde blitt registrert. Jeg vet at jeg og Trond Olav passerte "målingen" uten at det "peip" på meg. Men vet lite om det hadde noe å si, bare så merkelig at Garmin klokka skulle måle 1320m feil, som er en runde ink. ut på siden for tisse-pause. Litt avvik hadde jeg regnet med men ikke så mye....Garmin viste 114,72m

Jeg får sjekke litt da jeg får oversikten ifra de som sto for målingen, snakket med de. Jeg prøver å helle fokusere på det positive, slikt som at jeg slo Tommy, enda han persja på 12 times. Å han er en dreven ultraløper, gammel "ringer-rev". Jeg er stolt av å ha fått kommet meg opp på nivå med de "gutta" der. Men det forundret meg litt at lokalavisen Ringerikes Blad skrev at to lokale løpere duellerte om å løpe lengst, å endte opp med å løpe like langt. Det er nesten ingen som løper like langt i ultraløp:§ Det er da ikke 800m eller 10 000m det er snakk om :) He,he....En av de to som løp like langt løp lengst, resultatet finner du under ;-) 


De 8 beste på 12-timers menn:

1 M45-49 Tomppo Jari Endurance Ultrarunning Team FIN M 144,02 km
2 M40-44 Berge Jon Harald IF Sturla / Team Joggen M 134,42 km
3 M55-59 Dørum Lars Spiridon M 132,76 km
4 M55-59 Heskestad Per Audun AKS M 127,82 km
5 M35-39 Aas Ståle Bjertnæs Sag M 113,37 km
6 M35-39 Støa Tommy Hytteplan Sport M 113,26 km
7 M55-59 Nossum Erik Romerike Ultraløperklubb M 104,29 km
8 M55-59 Vassdal Trond Olav Statens kartverk BIL M 103,35 km

Les reportasjen i kondis.no HerDistansen stanset tilslutt på 113,37km, å selvfølgelig strålende fornøyd. Men vet jeg har mye å hente, (orket ikke starte musikken en gange, tenk på det du ;) så tiden får vise hva jeg kan få til senere. Det virker i allefall som om at jeg er på rett spor. Jeg vil til slutt rette en STOR takk til alle som støttet og  hjalp meg på en eller annen måte. Dere aller er uunnværlige på en måte. Husk at det bare kan være de små ting som kan hjelp stort for en som løper. Arrangøren gjorde som alltid en KJEMPE jobb. Olav Engen (Krampegammel`n) tok et fint bilde av Nan og meg i "gå-bakken", et bilde som virkelig viser hva jeg ønsker:
Foto: Olav Engen-Løpe langt med et smil om munnen-


PS ! Jeg hentet lommeboka i gangen 5669 ganger, 
minst ! Å gjør det gjerne igjen...4 kommentarer:

 1. Godt rabbla Ståle, -og takk for fin omtale. Det varmer litt det:-) Får håpe vi kan stille på start sammen seinere en gang òg!

  Ivar Marius Nerby

  SvarSlett
 2. Takk for sist og gratulerer så mye med en meget pen distanse. Jeg kjenner meg igjen i dine beskrivelser av både forberedelser og løp. Det står respekt av 12 timers løping - det har jeg aldri forsøkt.

  SvarSlett
 3. Jo takk selv! Hyggelig å møte deg, selv om vi ikke fikk tid til den lengste samtalen. Forberedelser blir vel kanskje ganske likt....12 var utrolig gøy det altså, prøv ;-)

  SvarSlett
 4. Godt rabbla Ståle, -og takk for fin omtale. Det varmer litt det:-) Får håpe vi kan stille på start sammen seinere en gang òg!

  Ivar Marius Nerby

  SvarSlett