tirsdag 26. november 2013

Urinsyregikt & Kosthold for meg !

Nå har jeg slitt med urinsyregikt driten i mange år. Hadde første angrepet som er registrert hos legen i 2006. Men vet jo at jeg plutselig har fått vondt (veldig vondt) i ledd uten å vite hva som har skjedd i forkant. Da er det jo ikke vanskelig i ettertid å skjønne hva det var, etter klokskap er ofte mye enklere. Jeg har jo også alltid vært en aktiv person, så tenkte ofte at jeg bare hadde fått en vridning eller overtråkk på en eller annen ekstrem tur i villeste skauen.

Det var en periode jeg til å med var til behandling hos en fysioterapeut for "skaden" i foten. Da var det ankelen som hadde fått et "attack". Men i ettertid er jo alt bare latterlig, å det sier jo litt om hvor vanskelig sykdommen kan være å avsløre. Urinsyregikt er lett å få bekreftet om du vet at du har det :-).Men det er liksom litt seint. I mitt tilfelle er jeg ikke typisk en som får sykdommen. Dette kan jo være en av grunnene for at det tok så lang tid å finne det ut. Når jeg var på revmatologiske hos Vestre Viken HF fikk jeg 100 % bekreftelse på at det er urinsyregikt jeg har. Jeg hadde egentlig litt flaks for jeg fikk et attack når jeg var der. Det var helt i starten. Men kommet så langt at overlegen oppdaget det da alle mine ledd ble undersøkt av en liten ultralydmaskin. Da betennelsen ble oppdaget stakk hun inn en nål i leddet å sugde ut noe av væsken. Denne vesken la hun så inn i et mikroskop. Der kunne hun bekrefte at det hadde dannet seg krystaller. Mitt urinsyrenivå hadde da blitt såpass høyt at det ikke lot seg løses opp, å heller da blitt til små krystaller i leddet. Det er mest vanlig at dette kommer i stortå ledd. Men jeg har ikke merket noe der. Jeg får det som oftest i ankel, høyre eller venstre. Heldigvis tror jeg ikke det er mulig å få angrep i to ledd samtidig. Da sliter jeg i alle fall, høyre og venstre ankel samtidig hadde ikke vært gøy :§ Dette er jo ting jeg har skrevet om tidligere i bloggen. Søk deg frem om det er av interesse.


Jeg har i alle disse årene jobbet med kosthold og trening i forhold til sykdommen. Det å svette daglig skal jo være bra ;-) Som dere sikkert vet løper jeg kanskje mye å  noen ganger ganske langt. Det er ikke få ganger jeg har blitt fortalt at det ikke er sykdommen min som gjør at jeg har vondt, det er løpingen. Har også blitt fortalt av "kloke" folk at vist jeg hadde vært så syk som det ser ut til innimellom  hadde jeg ikke løpt en maraton på under 3 timer og 16 minutter. Men slikt er bare piss-prat ! Orker ikke forklare hvordan urinsyregikt oppfører seg. Det kan dere lese om på så mange andre plasser. revmatiker er en slik side !

27.Juni tjuetretten startet jeg opp med et kosttilskudd som var spesielt utviklet å anbefalt for å hjelpe kroppen med å skille ut syre, å stabilisere/gi rett forhold i mellom syre og base. Jeg hadde tro på produktet å bestilte det via internett, ebay. Her er det mye billigere en i Norge, slik som alt annet. Dette er et pulver som jeg tar en toppet spiseskje av morgen og kveld. Pulveret rører jeg ut i vann, melk. Godt er det ikke ! Men hva gjør vel det. Det virker jo som at det virker. Har ikke følt meg så bra på lenge. Basica Vital holder syre og base balansen i kroppen i SJAKK, som sagt.Så jeg har tro på at dette pulveret har hjulpet meg med å slippe urinsyregikt anfall, good good.
Men dette er ikke det eneste tiltaket/tilskuddet jeg gjør. Jeg tilfører også kroppen ekstra med C-vitamin i form av piller. Tar ca 500 mg daglig, nycomed liker jeg best. Disse er små uten store tilsetninger. Mange C-vitamin tabletter er sauset inn med sukker og dritt. Det smaker godt. Men er ikke bra.
En annen ting som skal være bra for folk med urinsyregikt er kirsebær. Jeg kjøper meg ofte noen beger på butikken i den perioden av året det er mulig, å de er søte og gode. Har også spist litt "kjøpe" syltetøy av kirsebær. Men alt dette blir jo litt til og fra. Så jeg har gått over til å ta en kirsebærekstrakt tablett på morgenen, 465 mg skulle være passe ;-)
Så om ikke dette var nok spiser jeg også Mølles tran piller som er godt for leddene. I kostholdet mitt er det lite feit fisk. Så et slikt tilskudd tror jeg ikke er dumt. Men i tillegg til dette igjen spiser jeg Gerimax multivitamin & overskudd.

Å som alle andre løpere spiser jeg jo selvfølgelig magnesium. Dette skal  være bra for muskel/benkramper å viktige funksjoner i kroppen, hjertet feks. Hvem ønsker ikke en normal hjertefunksjon ?Dette har i alle fall fungert for meg. Men jeg må jo legge til at jeg følger et kosthold med minst mulig puriner og syre. Noen ganger "prøver" jeg jo ut eller bare spiser/drikker ting jeg ikke burde .....fristelsen kan bli for stor. Har enda ikke hadde noen store problemer med det etter at jeg satte igang med "resepten" som nevnt over. Kun noen små vondter som kan tyde på at noe er pågang. Men uten at det har skjedd noe mer. Ved slike tilfeller har jeg doblet dosen med c-vitamin + at jeg har lagt beinet høyt med ispose rundt. Fungerer utmerket :-) Jeg har her til slutt skrevet opp mitt faste tilskudd som jeg inntar litt mer i system.

Min resept :


  • En toppet teskje med Bacica Vital ( jeg rører den ut i melk. La den ligge en stund så løser den seg enkelt opp. Å blir bedre å innta.) Dette gjentar jeg også på kvelden.
  • En dagsdose av Møllers Omega-3 for leddene.
  • To tabletter av 250 mg med C-vitamin (C-vitamin er bevist å ha positiv virkning ved urinsyregikt). Dette dobler jeg om antydning/følelsen av å få et angrep.
  • En tablett Gerimax Multivitamin og overskudd. 
  • To tabletter av 300 mg magnesium. 


Om dette er riktig eller behjelpelig for dine urinsyre plager vet jeg jo ikke. Men det funker for meg ser det ut til. Så det kan jo være verdt et forsøk. Håper i det minste at du har fått noen tips. Kom gjerne med innspill og info om du har noe på hjertet.-Løpe langt med et smil om munnen-

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar